Svet-Stranek.cz
I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)
Web kočičky Rosemary

Chovatelství-koníček nebo snobství:I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)

Chovatelství-koníček nebo snobství

Chovatelství– koníček nebo snobství ?

K napsání tohoto článku mne vedlo zjištění , kolik lidí naprosto netuší o čemchovatelství je a někteří dokonce odsuzují chov zvířat s PP a považují to za snobismus.

Chovatelství jako takové se zabývá ,  jak už z názvu vyplývá , chovem zvířat.Já se budu pochopitelně držet  chovuzájmovému, a to chovu ušlechtilých koček.

Většina chovatelů určitě začínala tak, že si přinesla domůnalezenečka z útulku, nebo někde z ulice a kočky ho pohltily natolik,že začal s chovem ušlechtilých koček.

Chovatelství  nespočívá v tom,že si pořídítečistokrevné zvíře s PP / protože jedině u zvířat s PP máte jistotu,žese opravdu jedná o  dané plemeno / a pakse jezdíte chlubit na výstavy.

Jedná se o to, že jste povinni chovatse podle chovatelského řádu dané organizace SCHK ,která je součástí mezinárodníorganizace   FIFe. Jste povinni danéplemeno udržovat v dobré kondici a podílet se na jeho vylepšení, např.zlepšení barvy. Chovatelský řád vychází ze Zákona o ochraně zvířat a dbápředevším na zdraví a dobrou kondici zvířete.

Pokud si koupíte kočičku nebo kocourka na mazlíka, znamenáto, že v pohlavní dospělosti musíte kastrovat. Na mazlíky se většinounechávají koťátka, která nemají výstavní předpoklady. Zkušený chovatel pozná,které koťátko je vhodné do chovu a které ne. Ne že by byla méně pěkná, neboméně roztomilá, to v žádném případě. Ale může mít např. nestandardníbarvu, která by mohla na výstavách dělat majiteli potíže, nebo o něco většíouška, stavbu těla atd. Taková koťátka se prodávají   ,, namazlíka „ a odpovídá tomu i cena. Pak je většinou na novém majiteli, zda sebude organizovat ve svazu, či nikoliv a zda bude vystavovat nebo ne. Také můžejít o zvířátko s předepsaným standardem, ale nový majitel nechce dál rozmnožovat.

Pokud se však rozhodnete pro chovné zvíře ,  pak máte povinnost registrace   , mítalespoň jednou koťata a vystavovat. Vystavovat musíte z toho důvodu , aby  jste  prosvá koťátka dostali PP. Bez platné chovnosti nejsou automaticky koťátka i po rodičích s PP koťátka s  PP!!!   Většina chovatelů si základní podmínky určujev Kupní smlouvě.

Výstavy

Jak už jsem psala ,  pokud  serozhodnete pro chovnou kočičku, musíte absolvovat několik výstav. Výstavy pořádají jednotlivé organizace SCHK a jsou buď národní, nebo mezinárodní. Kočky jsou vystavovány v různých kategoriích podle plemena a stáří. Soutěží se i v kategorii kastrátů a v kategorii kočky domácí. Já se budu držet výstav, které jsou důležité pro chov.

Kočky mohou soutěžit už v kategorii koťat 3 až 10měsíců ,  kde mohou získat ocenění EX 1nebo V1. Je dobré si alespoň jednu takovou výstavu absolvovat, aby si majitel zjistil,jak kočička reaguje na cizí prostředí a jak výstavu snáší.

Od 10 měsíců přechází do otevřené třídy, kde by měla získatprvní CAC  Certificat d’Aptitude au Championnat), a získává chovnost na 2 roky. Titul CAC v překladu znamená něco jako ,,čekatel na šampiona krásy“.

Po získání 3 CACů od 3 různých posuzovatelů si žádáte otitul Champion a kočka nebo kocour získá trvalou chovnost. Pokud kočička nebo kocourek výstavy snáší dobře , nic  nebránívystavování a získávání dalších titulů,ale pro chov jsou tyto 4 nejdůležitější.Pokud kočička nebo kocourek výstavy špatně snáší, po dosažení trvalé chovnosti můžete výstavní činnost ukončit.

Před krytím je potřeba zažádat si na Plemenné knize o zřízení chovné stanice.

Z tohoto výčtu základního postupu než se dopracujete k odchovům také plyne  vyšší cena koťátek. Když pominu základní cenu za chovné zvířátko,očkování,čipování,vet. péče  a krmení,každá výstava se platí , každý úkon na Plemenné knize je rovněž zpoplatněno.

Slovo závěrem

Jak můžete podle těchto stručných informací posoudit, chovatelství rozhodně není snobství. Člověk, který obdivuje určité plemeno kočky a chce se chovu věnovat , musí  vynaložit velké úsilí a finančních prostředků,věnovat tomu veškerý volný čas. Je to krásný koníček a zároveň i poslání. Je zajímavé, že jsem ještě nikdy neslyšela  označení snob na účet sběratelů, i když pochopitelně vkládají nemalé finanční částky při získávání sběratelských artefaktů….. Ale pokud někdo chová zvíře s PP , je to snob. A přitom jsou to jen lidé,kterým se líbí určité plemeno ať už kočky nebo psa a rozhodli se z láskyk němu,pro toto plemeno učinit něco dobrého pro jeho udržení a rozvoj.