Svet-Stranek.cz
I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)
Web kočičky Rosemary

Kastrace:I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)

Kastrace

Kastrace

Jedná se velmi o důležitou věc, která je největším problémem u koček, proto jí věnuji samostatnou kapitolu.

U koček s PP je přímo určeno ve smlouvě, za jakým účelem si kotě kupujete.

Pokud si pořizujete ,,mazlíka“,měl by být ve smlouvě dodatek o kastraci zvířete v jeho pohlavní dospělost a majitel Vám dá originál rodokmenu  většinou až se přesvědčí, že jste tak učinili.

Pokud si kupujete zvíře do chovu , i v tomto případě jsou určena pravidla, ty se však především řídí Chovatelským řádem.

U domácích koček je zodpovědnost na majiteli!

O ušlechtilé kočky z hlídaných chovů je většinou zájem,ale u nečistokrevných zvířat bývá udat je často velký problém.

Dospělé kočky se snadno a plodně množí, jejich březost trvá krátce a ve vrhu bývají obvykle 4 koťata.

Kočky se dobře rozmnožují po většinu svého života a tak se množí skoro jako králíci.

Tato nechtěná koťata jsou z většiny odsouzena ke smrti!!!

Často se setkávám s názorem, obzvlášť na vesnici, kde kočky většinou pobíhají volně, že když máte kocoura, vlastně nemnožíte. Není to pravda, protože ve Vašem okolí jistě žije dost nekastrovaných koček, které se množit mohou!!!!

Odpovědností každého slušného člověka, který doma kočku nebo kocoura má, je kastrace!!!

Kastrací zvíře nijak neomezujete  , ba naopak.

Nekastrovaní kocouři se často toulají a ze svých toulek se vracejí  často  nějak poškození, neboť nekastrovaní kocouři mezi sebou bojují o teritorium. Pokud máte nekastrovaného kocoura doma, začne,,značkovat“, což znamená stříkat páchnoucí močí hranice svého území.

Nekastrovanou kočku každá říje vysiluje a může vést i ke zdravotním komplikacím. Také hlasité projevy kočky v říji, mohou být velmi nepříjemné.

Kastrace je zcela běžný zákrok, kočičky sice vyžadují trošku více péče, protože se jedná o složitější úkon, ale kocourci jsou většinou po několika hodinách naprosto fit.

Snad každý z nás se otřepe hrůzou, když narazí na případ týrání. Právě taková zvířátka  bývají častým terčem takových bestií. Dokonce se můžete setkat i s případem, kdy byla u ,,veterináře“ udělena rada, že se mají koťata do 24 hodin utopit!!! Nejenom že se takovým skutkem dopouštíte trestného činu, ale normální člověk přece něco takového ani z morálního hlediska udělat nemůže!

V lepším případě se dostanou do útulku. Ale útulky už dnes praskají ve švech a jsou živy jen z milodarů. Městské útulky ve větších městech sice dotuje městský rozpočet,ale nový občanský zákoník by se měl,  podle našich politiků,  přiblížit slovenskému vzoru a zvířata, o které po dobu 2 měsíců nebude projeven zájem, budou utracena!!!

Povede to k zabíjení tisíců zdravých koček a psů!!!!

Určitě nechcete přispívat k té smutné armádě na smrt odsouzených,na svět se neprosících drobečků a učiníte to, co by měl učinit každý slušný člověk.

Necháte svého miláčka vykastrovat  !!!!