Svet-Stranek.cz
I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)
Web kočičky Rosemary

Než příjdu domů:I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)

Než příjdu domů

Než si přinesete nového člena domů,některé věci by jste měli mít již přichystané.

Kočička musí mít kde spát,kam chodit na záchod,mít z čeho jíst.

Na spaní vám zatím postačí krabice a deka,která bude jen její.Kočička si stejně najde ve vaší domácnosti místo sama,tam pak můžete umístit pelíšek.I když se vám kočička bude přes den,,válet“ přesně tam,kam si momentálně chcete sednout,spát bude chodit výhradně do svého pelíšku.Proto nespěchejte a nechte ji samotnou vybrat,kde jí bude nejlíp a kde se bude cítit bezpečně.

Záchodků pro kočičky je nyní na trhu mnoho druhů.Základní jsou nekryté,tím bych asi začala,neboť do nekrytých se některým kočičkám nechce,nebo je používají jako pelíšky.Ale sami uvidíte,jaké WC bude vašemu přírůstku vyhovovat.

Výběr steliva,kterých je na trhu také velké množství,může být ze začátku problém.Proto raději navazujte na to,na co je kotě zvyklé z původního domova a pak postupně měňte opatrně návyky.

Říkám záměrně opatrně,protože kočka je velmi konzervativní zvíře a nenechá se do ničeho nutit.Vždy,i když se jedná o zdánlivé maličkosti,spíše pracujte na kompromisu,než něco lámat přes koleno!!! Věřte,nevyplácí se to!!!

Misky jsou důležitou součástí výbavy a je třeba výběru věnovat dostatečnou péči. Měly by být pevné,nerozbitné z dobře udržovatelného materiálu.Nám panička koupila misky porcelánové a ze silného skla.Pod tím máme omyvatelný tácek a vyšším okrajem,abychom misky nemuseli honit.U nerezových misek je to sporné.Některé kočičky je nesnáší,nebo na ně mají přímo alergii.

Na pití se prodávají i fontánky,ale podle ohlasu chovatelů,je to sázka do loterie,protože některé kočky je naprosto ignorují,nebo je považují za zdroj zábavy.

Do misek patří samozřejmě krmení.Správný chovatel by vám měl dát výbavičku pro vašeho miláčka,ale je dobré si zjistit už dopředu složení jídelníčku a udělat si zásobu pro první dny.

Jak už jsem řekla,kočky jsou velmi konzervativní a týká se to i jídla.Složení jídelníčku budeme věnovat samostatnou kapitolu,ale vy si pro začátek pamatujte.Ne vždy to,co kočce chutná,je správné pro její výživu a vy jste ten,kdo MUSÍ mít rozum.

Nepodávejte své kočce pouze maso ale měla by jíst i granule.Ze začátku používejte maso v podobě kapsiček nebo konzerv,než se naučíte správné složení kočičí potravy.Obojí by mělo být v té nejvyšší kvalitě!!Je to sice dražší,ale zase ušetříte za veterináře!

Nikdy nedávejte kočkám ,,lidské“ jídlo,psí konzervy,čokoládu,uzeniny atd. Co se týká konzerv,pokud máte doma jen jednu nebo dvě kočky,kupujte menší balení.Větší sice v ledničce chvíli uchováte,ale je to oschlé a kočky to stejně většinou druhý den nechtějí.Jsou to vyhozené peníze.

Je také dobré mít doma přichystanou ,,kočičí trávu“. Dostane se koupit i obilí  a můžete si jej vypěstovat sami,ale má to tu nevýhodu,že když kočka okouše vršky,rostlina uschne a musíte koupit novou.Je proto lepší koupit  šachor,který se prodává jako Kočičí tráva a je trvanlivá a stále dorůstá.

Další velmi důležitou věcí je přepravka.Zase je jich velká spousta na trhu,ale z praktického hlediska je nejlepší plastová,omyvatelná.  I pokud budete s kočičkou cestovat,přepravce většinou vyžaduje pevnou přepravku a nepromokavým dnem.

Mám dvě.Jednu ve formě batohu na záda,kterou používám jen na krátké cesty a potom zmiňovanou plastovou.Obě mají svoje výhody.

Přepravku budete více či méně potřebovat vždy,tak je dobré výběru věnovat velkou pozornost.

Další důležitou součástí vašeho vybavení je škrábadlo,nebo kočičí strom.Vám do začátku postačí menší škrabadlo,ale je důležité mít jej doma od začátku,aby si kočička nezačala brousit drápky o sedačku nebo nábytek.Ona to stejně bude zkoušet,ale takto jí máte možnost nabídnout  alternativu a předejdete zbytečným problémům.Kočka si prostě drápky brousit musí.S tím nic nenaděláte.

A v neposlední řadě jsou potřeba hračky,které kočičku nejen zabaví,ale i rozvíjí.Co se toho týče,kočičky nejsou nijak náročné.Postačí stužka,malý míček,papírová mašlička na provázku….

Platí zde jen jedna důležitá zásada.Hračka musí být BEZPEČNÁ!!! Na trhu je spousta hraček,ale výrobu zvládnete i sami doma.

Je dobré mít doma i pomůcky na péči o srst,borovou vodu,nějaký prostředek na čištění oušek,vatu a vatové tyčinky.

Ostatní věci budete stejně průběžně dokupovat podle potřeby.