Svet-Stranek.cz
I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)
Web kočičky Rosemary

Jak vybrat správně:I ta nejmenší kočka je mistrovský kousek. (Leonardo da Vinci)

Jak vybrat správně

Vybrat si správně je základ pro další léta soužití. Proto výběru kočičky nebo kocourka věnujte opravdu

VELKOU pozornost.Není to jednoduché.Pokusím se vám tedy předložit alespoň základní body,podle kterých by jste měli při výběru postupovat.

Opět je nejdůležitější uvědomit si, co vlastně od svého nového spolubydlícího očekáváte.

Nejdříve se musíte rozhodnout,zda kočičku nebo kocourka. Oboje má svoje úskalí v době dospívání a obě pohlaví se liší i povahou.

Kocourci jsou většinou dominantní,více si prosazují svůj názor.Mají větší sklon k toulání.V době dospívání začínají ,,značkovat“,což znamená,že stříkají nepříjemně páchnoucí moč na hranice svého teritoria.Ale  kastrací toto chování vymizí.

Kočičky jsou většinou mazlivější,ale v době říje jsou některé velice hlučné.I toto chování je kastrací odstranitelné.Pooperační péče je však trošku náročnější než u kocourků.

Kastraci se budeme věnovat dál v samostatné kapitole.

Když máte jasno, jaké pohlaví by jste chtěli,můžeme pokročit dál.        

Pokud se chcete  chovu koček věnovat a vystavovat,připadá v úvahu jen zvíře s PP. Je to však časově i finančně nejnáročnější varianta a můžete se do toho pustit jen za předpokladu,že už budete o chovu koček něco vědět a že budete mít vždy po ruce zkušeného chovatele,který vám vždy rád a ochotně poradí.

Je mnoho CHS a jsou také různých kvalit. Nejlepší je navštívit několik výstav,popovídat si nezávazně s chovateli,navštívit jejich internetové stránky.Když budete pozorní,určitě vám to mnoho napoví.Nikdy,pokud s chovem začínáte,nekupujte kotě,byť by bylo sebekrásnější,od chovatele,kterého okamžikem prodeje přestane osud zvířátka zajímat!!!! Nikdy si nekupujte kotě,pokud na místě zjistíte nedostatky nebo máte nějaké pochybnosti!!!!

Bohužel jsem se setkala i s chovatelkou,která když se po roce ukázala u kočičky skrytá choroba,prohlásila,že ,,Záruční doba“na kotě je půl roku! Tak takovým chovatelům se skutečně zdaleka vyhněte!

Každá koupě zvířátka s PP by měla být podložena kupní smlouvou,ve které jsou dány podmínky,povinnosti a práva jak prodávajícího,tak kupujícího a podmínky dalšího zacházení se zvířátkem.

Pokud si koupíte kočičku tzv.,,na mazlíka“,cena je většinou nižší a zvířátko musíte v pohlavní dospělosti vykastrovat.

Pokud si koupíte kočičku nebo kocourka do chovu,cena bývá vyšší a dále se musíte řídit  chovatelským řádem SCHK.

Pokud vás okouzluje nezkrotné chování ,,obyčejných„ koček,je výběr téměř neomezen a mnohdy adopcí opuštěné kočičky z útulku uděláte i dobrý skutek.Je však opět nutné zjistit si,čím si taková kočička prošla,aby jste se vyvarovali zbytečných chyb.Většinou jsou to nejvděčnější stvoření !!!

Člověk,který to myslí s kočičkou skutečně dobře,se většinou řídí srdcem.Taková volba je nejlepší,ale bohužel někdy nestačí.